Zwangere vrouwen moeten geïnformeerd worden over hormoonverstorende stoffen

Expecting a baby folder Deense overheid febr 2014

Informatie folder Deense overheid

Volgens het  Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) bevat ons water uit de kraan  genees- en röntgencontrastmiddelen. Het NTvG stelde in maart 2013 vast dat het langetermijneffect van de dagelijkse blootstelling van de mens aan lage concentraties van deze stoffen onbekend is.

Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in december 2013 naar buiten gebracht dat een aantal van deze middelen – onder andere – een hormoonverstorende werking heeft: ”Diabetes, obesitas, verminderde vruchtbaarheid, misvorming van geslachtsorganen en ADHD zijn voorbeelden van ziektebeelden die in verband worden gebracht met hormoonsysteem ontregelende effecten door chemische stoffen.”

De Deense overheid geeft zwangere vrouwen advies over de mogelijke effecten van restanten van chemicaliën in de prenatale fase van de ontwikkeling van het kind en ook hoe blootstelling aan deze stoffen kan worden verminderd.

Minister Schippers van Volksgezondheid  vindt het evenwel onnodig om zwangere vrouwen hierover te informeren. Deze informatie zou ‘voldoende beschikbaar zijn’.

Wat vind jij?